Ostrvo Lefkada apartmani i hoteli 2017

Ostrvo Lefkada je četvrto po veličini ostrvo u Jonskom moru, u grupaciji od sedam ostrva. Najveći i glavni grad ostrva nosi istoimeni naziv. Površina ostrva je 336 km2, najveća širina 15 km, a najveća dužina 30 km. Dužina obale iznosi 117 km. Lefkada je od kopna odvojena uzanim kanalom, širokim 50 m.
Preko njega prelazi pontonski most sa kog se direktno ulazi u grad Lefkadu. Ostrvo Lefkada i Evija su jedina dva grčka ostrva povezana mostom sa kopnom. Manja ostrva koja okružuju Lefkadu su Meganisi, Kastos, Kalamos, Madouri i Skorpios (ostrvo koje pripada porodici Onazis). Ostrvo lefkada je pretežno brdovito, sa jako malo plodnog zemljišta. Klima je sredozemna, leta su topla i duga, dok su zime blage i kišovite. Leto počinje u maju i traje do oktobra. Najtopliji meseci su jul i avgust sa prosečnom temperaturom 25° C. Na ostvru danas živi oko 23.000 stanovnika.
U srednjem veku ostrvo ostrvo Lefkada je pripadalo Vizantiji. Od 1479. do 1502., potom od 1504. do 1684., i ponovo od 1715. do 1716. godine, je bila pod turskom vlašću. Ovo ostrvo je bilo jedino koje su Turci više puta osvajali. Godine 1716. Mletačka republika je povratila ostrvo, koje je prethodno posedovala od 1684. godine do 1797.Ostrvo Lefkada je pripojena Kraljevini Grčkoj 1864. godine.
Ostrvo Lefkada je poznato po upečatljivo plavoj boji mora, beloj boji peska i šljunka i zelenilu drveća. Upravo zbog bele boje kamenja i peska, ostrvo je i dobilo ime (Lefkos – belo na grčkom). Prema mitologiji, pesnikinja Sapfo se bacila u more kod pećine Lefkata zbog ljubavi prema Faonu. Nemački arheolog Vilhelm Dorpfeld je tvrdio da je ovo ostrvo Lefkada zaparavo Homerova Itaka.
Veliki zemljotresi su uništili dobar deo Lefkade 1948. i 1953. godine.
Na ovom prelepom ostrvu postoji veliki broj istorijskih lokaliteta, muzeja i manastira. Predlažemo da posetite Nidri, venecijanski zamak Agia Mavra, istorijski grad Nirikos, pećinu Lefkata, manastir Faneromeni, Arheološki muzej, crkvu Agios Ioannis Antzousis, vodopade Dimosari.
Neke od najpoznatijih plaža su Porto Katsiki, Kathisma, Egremni, Agios Ioannis, Vasiliki itd.
Obavezno posetite neku od brojnih taverni na ostrvu i probajte čuvena lokalna jela: savoro, aliada, bakaljaros, maridopita, burdeto i frigadeli.

Rani booking
Rani booking
Rani booking
Rani booking
Rani booking