Olimpska regija-Pieria apartmani i hoteli 2017

Olimpska regija-Pieria 2016 je okrug u severnoj Grčkoj, a ujedno i jedna od najposećenijih turističkih regija u ovoj državi. Sa zapadne strane se graniči sa planinom Olimp, sa istočne sa Egejskim morem, sa južne sa Larisom, a sa severne sa mestom Imathia. Obuhvata površinu od 1.516 km2. Ukupna dužina peščanih plaža Pierie je 70 km. Regija ima 3 opštine: Dio-Olympos (Glavni grad Litohoro), Kateirni i Pydna-Kolindros (glavni grad Aiginio). Ukupan broj stanovnika je 126.700.
Olimpska regija-Pieria je dobila ime po njenim prvim stanovnicima, Tračanima iz plemena Pieri. Olimpska regija-Pieria je bila deo antičke Makedonije, zatim je bila pod vladavinom Rimljana, Vizantinaca, pa Turaka Osmanlija.
Godine 1913. Pieria je pripojena Grčkoj i narednih godina su je naselile grčke izbeglice iz Male Azije. Sve do 1947. godine Olimpska regija-Pieria je pripadala oblasti Soluna, kao provincija.
Pieria je poznata po arheološkim i istorijskim lokalitetima:
– Dion se nalazi u podnožju Olimpa, 5 km od obale mora. Antički Dion – Sveti Grad Makedonije je bio centar civilizacije od vremena osnivanja u V veku pre nove ere, pa sve to V veka nove ere. U njemu su se molili Bogovima sa Olimpa i prinosili im žrtve. U Dionu je kralj Arhelaos organizovao atletska takmičenja, predstave, dok su Filip II i Aleksandar Veliki slavili svoje pobede.
– Pidna – ruševine vizantijske tvrđave
– Makrijalos – neolitsko naselje
– Livitra – rodno mesto Orfeasa (nalazi se između Leptokarije i Skotine)
U Pierii je mediteranska klima, sa toplim letima i hladnim zimama.
Olimp je najviša planina u Grčkoj, na kojoj su prema mitologiji živeli Bogovi. Visoka je 2.917 m, i najviši vrh je Mitikas. Pod zaštitom je UNESCO-a od 1983. godine.

hotel dion palace
Vila Evdokia nei pori
Vila Polina Platamon
Vila Dimitris Platamon
Vila Dimitris Olympic Beach
Vila Electra Beach Paralia
Vila Hariklia Paralia
Rani booking
Rani booking
Rani booking
Rani booking
Rani booking
Rani booking
Vila Nikos Leptokaria
Preporučujemo