Nea Potidea Kasandra Halkidiki 2017

Nea Potidea, pristupna tačka za Kasandru, nalazi se na kanalu koji spaja dva zaliva, Toroneos i Thermaikos. Broji oko 1.600 stanovnika. Od Beograda je udaljenoa 709, a od Soluna 69 km.
Još od antičkih vremena, ovaj grad je poznat pod nazivom „vrata Kasandre“. Izbeglice iz istočne Trakije su Nea Potideu osnovale 1922. godine na ruševinama nekadašnje Potidee. Zaštitnik mesta je Sveti Georgije. Nea Potidea ima vrtić i osnovnu školu. U njemu se nalazi puno kafića, barova, supermarketa i restorana.
Sa unutrašnje strane puta koji odvaja grad od kanala, nalazi se Justinijanov zid, od kog su ostali glavni delovi utvrđenja na ulazu u poluostrvo. Zid se završava zapadno, u luci, a najjužnija kula je okružena morem. Jedan kilometar jugoistočno od grada nalazi se Arhanđelova kapela sagrađena 1872. godine materijalima iz drevne Potidee.
Na teritoriji današnje Nea Potidea osnovano je prvo naselje 600 godina p.n.e, koje su Kserksovi vojnici porazili. Potom su ga Atinjani osvojili 431 godine p.n.e. Filip II je Nea Potidea uništio 356. godine, a 349. godine je potpala pod vlast Makedonskog kraljevstva.
Kasandros, kralj Makedonije, je Kasandriju izgradio 316. godine p.n.e umesto Potidee. Tada je Kasandros napravio kanal. Sve dok Rimljani nisu došli, Kasandrija je bila jedno od najmoćnijih i najrazvijenijih mesta. Kada su Rimljani grad preuzeli 168. godine p.n.e., došlo je do procvata. Ipak, do propasti i opustošenja je došlo 540. godine, za vreme invazije Huna na Makedoniju. Zamak je obnovljen 1407. godine od strane Joanisa VII. Vlast nad gradom su Turci preuzeli 1430. godine. Nakon grčke revolucije, 1821. godine, po obnavljanju gradu, stanovici Halkidikija su upali u zamak. Danas se 14. novembar obeležava kao Dan sećanja na žrtve.

Rani booking
Pomegranate hote;
Rani booking